26 mars 2007

Magnificat to the max!

Sandström
Stenströms begäran, en recension av gårdagens konsert.

Det var alltså konsert igår kväll, på Jungfru Maria Bebådelsedag. Passande nog sjöngs två Magnificat (Marias lovsång, om ni inte visste), ett av Bach och ett av Sven-David Sandström. Det var en fin konsert, dock tycker jag kanske att Vocalis kan bättre (vilket inte vill säga att de var dåliga, långt ifrån). Körsatserna var fantastiska, även om de försvann lite mot orkestern i början av Bachs magnificat. Det var spännande att höra Sandströms magnificat, ett nytt verk för mig (och de flesta andra, det är ju skrivet för bara två år sedan), men ett fantastiskt stycke musik hur som helst. Tyckte extremt mycket om "suscepit Israel"-satsen, som av Mats beskrevs som "en himla massa konstiga harmisar, ett D-dur och så var det slut". Kanske var det så, men så förbaskat vackert var det. Och kanske var det där som kören verkligen kom till sin fulla rätt, där körklangen verkligen fick komma fram. Det är just det som är Vocalis styrka, den fantastiskt sammanhållna klang som jag nog inte hört i någon annan kör i den här stan (inte på många andra platser heller).

Tyvärr kändes soloinsatserna ibland nästan trötta och tveksamma, lite "fega", och det var synd på en så bra kör (med så bra solister!). Det var vackert och så, men det tände liksom aldrig till som det gjorde i körsatserna (Gloria Patri av Bach!), det landade på någon slags "lagom" nivå, det kändes som att det gick på rutin, som Jacob uttryckte det.

Det sammanlagda intrycket är väl att Vocalis är en fantastisk kör (speciellt på att tolka barockmusik), men att kvällens konsert inte var deras bästa. Man ska väl inte jämföra, men om man minns deras framförande av H-mollmässan för ett antal år sedan står sig det här ganska slätt. Det är klart, inte lika stora verk, inte lika mycket publik och så, men jag tycker ändå att de borde kunna ännu lite bättre.

Inga kommentarer: