09 juli 2006

KG, vi kommer sakna dig!



SvD: Bara KG igen
– Många människor går runt med föreställningen att kristen tro är ett paket med en färdigfixad Gud, att han finns på samma sätt som en lampa finns. Det är ju nonsens. Gud är en relation, en dimension, ett subjekt i allt som är. Det är därför vi bara med ett poetiskt eller mystikt förhållningssätt kan ana den sanning som ligger mer mellan bokstäverna än i dem.

Jag har alltid gillat KG, och den här intervjun gör de tinte sämre. En fantastisk man som försöker föra in kyrkan i 2000-talet. Vi kan inte vara kvar i en kristendom som säger "Såhär är det, såhär gör du". Sanningen är aldrig så enkel. Vi kan helt enkelt inte närma oss sanningen på något annat sätt än det mystiska och poetiska. Gunnar Ekelöf skrev någonting liknande någon gång, att religion är någonting mystiskt, vi måste frångå bilden av Gud som en mysfarbror med stort skägg.

KG talar mycket om en öppen kyrka, någonting jag gärna stödjer. Om inte alla är välkomna, är det då en riktig kyrka? Blir den sista den första, är alla lika inför Gud?

Läs intervjun, oavsett om du gillar KG eller inte kommer du få en tankeställare. Han är värd din uppmärksamhet.

Inga kommentarer: